Jordi Grau, l’artista

El Jordi Grau (Terrassa, 1961) és escultor de figura festiva i imatgeria popular des de l’any 1981, completant prop de 40 anys de professió (fes un cop d’ull al currículum artístic). Desenvolupa la seva activitat com a professional de la creació, reparació i restauració de tot tipus de figures i elements festius al Taller el Drac Petit de Terrassa, del qual n’és fundador i propietari.

tdp_jangrau_20160914_05

Va iniciar-se com a escultor a l’inici de la dècada dels anys 80, quan a Terrassa la Comissió de Festes va promoure la Nova Festa Major. Aquest moviment pretenia recuperar els actes tradicionals de la ciutat a través dels grups de cultura popular. Implicant amb aquest moviment l’any 1981 i amb l’ajuda del seu pare, Josep Grau, va recuperar i reparar els Gegants Vells de Terrassa i va crear el Drac de Terrassa.

L’any següent va iniciar una tradició que encara es manté viva, la creació del Capgròs de l’Any de Terrassa. Aquesta festa promou la creació d’un capgròs en homenatge a personatges populars, més o menys coneguts pels ciutadans de Terrassa, que destaquen per la seva tasca desinteressada en pro de la ciutat i la seva vida cultural o social o personatges que simplement han esdevingut un referent ciutadà per qüestions ben diverses. Des de l’any 1982 el Jordi Grau  (fins l’any 1998 amb l’ajuda de Josep Grau) crea i regala als terrassencs el Capgròs de l’Any que els mateixos han escollit.

Durant els primers anys d’aprenentatge de l’ofici el Jordi i el Josep Grau van compartir coneixements amb el mestre artesà Domingo Umbert, a qui se li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 1991. Aquella experiència va permetre al Jordi Grau millorar els seus coneixements sobre la tècnica del cartró-pedra, en la qual s’ha especialitzat i basat la major part de les seves creacions.

Al llarg d’aquestes més de tres dècades de dedicació professional el Jordi Grau ha creat més de 100 gegants i ha estat l’encarregat de reparar desenes de parelles d’arreu de Catalunya, València i País Basc. A més, ha estat l’escollit per restaurar gegants de gran importància històrica, com els gegants de la Ciutat de Barcelona (2013), i crear-ne rèpliques exactes de molts d’altres, com és el cas dels Gegants nous i vells de Terrassa (1989 i 2010), els Gegants de Badalona (1991), els de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (2008) o els de la Ciutat de Barcelona (1998).

1234082_200555206782847_639877020_n

En el camp de la creació de capgrossos l’obra del Jordi Grau ha estat molt important, superant el centenar de figures originals. També ha estat l’escollit per restaurar capgrossos centenàris, com és el cas dels vuit capgrossos centenaris de Capellades (2009), els capgrossos Macers de Barcelona (2013) o els capgrossos de la Colla Gegantera d’Alella (2014).

Si bé el Jordi Grau ha creat desenes de figures de bestiari tals el Ruc Garot de l’Arboç (1999), l’Àliga de Badalona (1995) i la de Vic (2002), el Lleó de Manresa (2013) o el Drac de Terrassa (1981), també ha estat l’escollit per restaurar figures de gran importància històrica com és el cas de l’Àliga de Vilafranca del Penedès (2012) o el Drac de Vilafranca del Penedès (2013 i 2014). També ha creat les rèpliques de figures tant populars com el Drac de Vilafranca del Penedès (2000), del qual en va realitzar dues rèpliques: la primera per la ciutat i la segona per la Maison des Geants d’Ath (Bèlgica).

L’artista terrassenc sempre ha defensat l’ofici d’escultor de figura festiva i ha treballat en la promoció de les festes populars. L’origen de la seva pràctica professional va lligat amb l’entusiasme perquè la ciutat de Terrassa recuperés les seves festes. Sempre s’ha preocupat per la conservació del patrimoni popular, sobretot pel de la seva ciutat. La feina que realitza al Taller és una barreja de vocació i estima per la cultura popular catalana i per l’ofici d’escultor de figura festiva.